In deze rubriek lees je de laatste tips, de wekelijkse spreuk of aankondigingen. 

facebook Dru Yoga Heusden 

 

Nieuwe reeks: "healthy back" programma

vanaf 16 april 2018 in alle zalen!

Waarom zouden we het doen? 

Lees hier elke dag een nieuw stukje: nog lang voor het einde van de week heb je een prachtig inzicht!

Kom meedoen en leer voor je rug zorgen!

 1.Bekken in neutrale positie.

De meest voorkomende oorzaak van rugpijn is een slechte houding.

Wanneer we het hele lichaam in lijn houden dan is het bekken in neutrale positie en de natuurlijke krommingen van de rug zijn intact. Een neutraal bekken is een voorwaarde voor activatie van de kernspieren en voor oefeningen van stabiliteit.

Met een goede houding kunnen spieren ook eens ontspannen. Dit vermijdt spierspanning en vermindert rugpijn. Yoga-oefeningen die een correcte houding aanmoedigen zijn: Tadasana ( berghouding), Marjariasana (kathouding), Uttanasana (Dru Zetel van het hart).

 2. De verstijving van segmenten van de wervelkolom :

Wanneer de wervelkolom verstijft door te weinig bewegen, te eenzijdig bewegen (lang stil zitten) dan worden de wervels meer tegen elkaar gedrukt, verliezen de gewrichten van de ruggewervels en tussenwervelschijven meer vocht. Door yoga wordt de druk op de samengedrukte tussenwervelschijven verminderd, vloeistof kan weer de gewrichtjes vullen en ook de tussenwervelschijven voeden, vnl in de lenden. Liggende houdingen brengen ook decompressie of verlichting. Hurken, specifieke roloefeningen, de brughouding (Setubandhasana) en 15 minuten savasana (rusthouding)geven de tussenwervelschijven een heerlijke drink ( nieuwe vloeistofbevoorrading).

3.Buigen en strekken van de wervelkolom.

Voorwaarts buigen en achteroverbuigen kunnen decompressie geven aan de rug. Wanneer we ze afwisselend uitvoeren zijn ze ook ideaal om de tussenwervelschijven te hydrateren. De achteroverbuigingen (behalve wanneer er een contra-indicatie is) corrigeren vervormingen of uitpuilen van de tussenwervelschijven en kunnen dus verlichting brengen van klachten zoals ischias.

Heel belangrijk: dagelijkse oefening met buigen en strekken van de rug zorgt  voor voeding van de tussenwervelschijven. Je kan de buig-strek bewegingen vinden in  EBR1, de Zonnegroet, de Cobra- en sfinxhouding.

4. KernstabiliteitKernstabiliteit wordt gevormd door een groep van diepliggende houdingsspieren. Zij houden het lichaam stabiel en ondersteunen de houding en de natuurlijke krommingen in de ruWanneer deze spieren niet efficiënt werken dan nemen andere spieren hun taak over waardoor die dan te kort of overbelast worden. Ze zorgen voor foute houdingen en veroorzaken rugproblemen. Alle yoga houdingen kunnen met kernstabiliteit uitgevoerd worden.worden.

Waarom eens niet de Marjariasana(kat), de Salabhasana( sprinkhaan) of de Bhujangasana (cobra) of de Dru stromende Driehoek uitproberen? Ze leggen allen de nadruk op controle van de wervelkolom!

5. Mobiliteit van het zenuwweefsel.  Wanneer je je lichaam niet voldoende beweegt, bvb door te lang achter de pc te zitten dan zal deze immobiliteit beperkingen opleggen aan het zenuwweefsel en dat kan pijn veroorzaken. Een gezonde rug is afhankelijk van zenuwmobiliteit. Veel yoga houdingen brengen de zenuwen tot hun volle lengte: vb: een voorwaartse buiging met gestrekte benen verlengt de ischias-zenuw. Andere houdingen die deze zenuwen verlengen zijn het Maltezer kruis en de ploeg.

***Dru Yoga Rugschool na de Paasvakantie  met The Healthy Back Programme : zie lessen.

 

Wekelijkse spreuk of affirmatie:

Do first what is necessary, then what is possible and suddenly you manage the impossible.

Without realizing who you are, happiness cannot come to you.   If you are helping somebody, you are awakening somebody.