Workshops

Zaterdag Bhagavad Gita workshop

De Bhagavad Gita of Het leven zoals het is.


Met eenvoudige Dru yoga bewegingen worden we rustig en ontspannen. We beluisteren en reciteren enkele verzen en we laten klank en melodie in ons doordringen.
De betekenis van de verzen wordt in het verhaal en in onze hedendaagse situatie geschetst. Hierbij kan een gesprek of uitwisseling ontstaan. We nemen de levenswijsheid contemplatief op.
Per sessie laten we 1 deel van de Srimad Bhagavad Gita aan het woord.
We bekijken een videofragment met prachtige beelden en illustraties ingesproken door dr Mansukh Patel.

 

Nieuwe groep start op zondag 18 juni 2017 of zaterdag 2 september

van 9u30 tot 12u30

andere sessies op zaterdagen (nog te beaplen met geïnteresseerden)
vooraf inschrijven is nodig

 

Op weg met de Bhagavad Gita:

levenswijsheid die

je mens-zijn zin en vrijheid geven.

 

Achtergrond over de Bhagavad Gita

Zolang de mens bestaat heeft men zich bezig gehouden met vragen als:

-          Wat is het doel van mijn leven

-          Wie ben ik

-          Hoe wordt ik gelukkig

-          Wat is liefde

-          Is er zoiets als een God en wat of wie is dat dan?

 

Komen deze vragen jou ook bekend voor? De Bhagavad Gita is een tekst waarin de antwoorden op deze vragen te vinden zijn.

De Gita is ongeveer 2500 jaar geleden op schrift gesteld maar er wordt gezegd dat 5000 jaar geleden de inhouden van de Gita al mondeling werden overgedragen. Het bevat de puurste kennis over de wetten van het leven. Het is een wonder dat die kennis al die tijd bewaard is gebleven en wij allemaal, als we dat willen, ons voordeel ermee kunnen doen, net als Gandhi, Einstein en Deepak Chopra!

 

Positieve effecten wanneer je de Gita bestudeert:

1. Je leert begrijpen en ervaren wie je werkelijk bent.

De Bhagavad Gita gaat over de vraag wie jij in essentie bent. Dat weten we niet (meer). We denken dat we zijn wat we uiterlijk zien met wat extra’s aan gedachten en gevoelens, neigingen en patronen. Maar we zijn zoveel meer.

De Gita neemt je mee in een proces van denken waardoor je gaat begrijpen dat er naast je dagelijkse ik een eeuwige hogere kern in je is: je Hogere Zelf. Het doel van alle spirituele ontwikkeling is om die verbinding met dat Hogere Zelf te maken of te versterken.

 

2. Lessen en adviezen om je leven zinvoller en gelukkiger te maken

De Gita kun je zien als een wegwijzer die aangeeft hoe dat proces verloopt. Hoewel de Gita zo’n 5000 jaar oud is, gaat het over wetten van het leven die van alle tijden zijn: ze golden voor de mensen van vroegere tijden maar gelden nog steeds voor het leven van nu.

 

3. Het geeft fundament aan je keuzes op alle gebieden

Het leven houdt iedere dag keuzes in: wat ga je doen, hoe vat je iets op etc. Door de snelheid van het leven lijkt het wel of we keuzes opgedrongen krijgen en we het stuur uit handen verliezen: ‘het overkomt ons’. Als je een moment stilstaat en je overziet je leven, weet je welk doel je nastreeft? De Gita geeft adviezen waardoor je meer gevoel gaat krijgen voor jouw doel in het leven; keuzes op allerlei gebied worden daardoor makkelijker en je leven komt in een stroomversnelling.

 

4. De levenslessen en adviezen hebben ook hun uitwerking op je omgeving

De adviezen die er in de Gita worden gegeven zijn niet alleen behulpzaam voor iedereen die ze opvolgt, het heeft ook z’n positieve werking op de mensen om hen heen.

 

5. Mantra’s en krachtwoorden hebben op zich al een positief effect

Elk vers in de Gita is een krachtwoord, elke zin in de Gita is een mantra. Voor degenen die bekend zijn met mantra’s: mantra’s bevatten klanken met een resonantie (wanneer ze goed worden uitgesproken of gezongen) met een helende kwaliteit en maken dat je je rustig en vredig voelt.

 

6. Zingeving

De Gita geeft antwoord op de vraag hoe je je kunt verbinden met meer dan alleen de materiële wereld en hoe je je leven meer zin kunt geven.

 

7. Inspirerend en stimulerend

Je kunt de Gita alleen bestuderen maar ook met anderen en je samen verheugen op de nieuwe inzichten over de kansen die je ontdekt dat het leven biedt. Wanneer je de adviezen opvolgt die in de Gita worden gegeven, zal je merken dat je leven in een stroomversnelling komt.

Kinderyoga voor 6-12 jarigen

lesgevers:  Marleen Vande Putte (IFY) en Paul Mussche (Dru)

We bundelen de kennis van 2 yogascholen.

 

Yoga is niet op je hoofd staan of je in rare bochten wringen.
Je moet niet lenig zijn om yoga te doen.
Op een speelse manier worden yogahoudingen aangeleerd, gecombineerd
met zang, een verhaal, korte ontspanning, tekenen en knutselen.
We bouwen aan assertiviteit, het ontdekken en ontwikkelen van talenten,
geduld, kunnen samenwerken en openheid.

Kinderyoga focust op evenwicht, concentratie, geheugen en
zelfvertrouwen.

Deze lessen gaan nu in Brugge door: Odegemstraat 96, 8310 Assebroek

contact: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | marleenvandeputte.weebly.com

 

 

----------------------------------------------------